...a jedna z pohádky: K čemu je ti nejskvělejší život, když se upíšeš čertu?

30. 9. 2018 19:01
Rubrika: Nezařazené

...a jedna z pohádky:
K čemu je ti nejskvělejší život,
když se upíšeš čertu?

Smyšlený americký prezident během večírku vyjde s tácy jídla a nakrmí protestující demonstranty před Bílým domem, přičemž hlavní organizátor demonstrace je nabádá k tomu, aby nic nebrali. Jídlo zmizí, dav zkrotne, ale organizátor je jen víc rozzuřený.

Tahle scéna ze seriálu House of cards se mi vybaví, kdykoli slyším slovo populismus. Ve které části to přesně je, už jsem nenašel.

-------------------------------------------------------------------------

Kdo je populista? Jenom ten, kdo jedná populisticky? Ten, kdo se takovým jednáním nechá zmanipulovat? Anebo i ten, co se zmanipulovat nenechá, ale potichu užívá výhod, které mu z toho plynou?

-------------------------------------------------------------------------

Myslím si, že spoustu mých známých nebo kamarádů by souhlasilo, že volit pana Babiše nebo pana Zemana za osoby zodpovědné v otázkách veřejného blaha občanů ČR, není morálně správné.

Je ale správné využívat pseudovýhod, které nám tito zvolení nabízejí? Stačí nám jako obhajoba "Ale já je nevolil!"? Anebo "Jestli těch výhod využiju, nebo ne, na výsledku objektivně nemůže stejně nic změnit!"? To je vše?!? A dál si můžu tiše hřát své místečko? A "jak to většina zařídila vlastně dobře, ale já mám ruce čisté"?

Kolektivní vina neexistuje! Před Bohem, nebo před Spravedlností, nebo před Nejvyšší Pravdou a Láskou se v davu neskryješ! Budeš souzen ty sám!

Studentské jízdné podle mě není otázka peněz, ale morálky.

Najdi jiný, lepší způsob jak ušetřit. Opravdu jsi tak chudý student? Peníze nejsou všechno. Nastav druhou tvář a neboj se rány. Zaplať a jeď. Žij! Stůj pevně a neztrať svou čest.

Zobrazeno 1010×

Komentáře

JiKu

Kolektivní vina neexistuje!

Kolektivní vina existuje.
Jasně, že na Soudu budeme souzení každý jen za své činy, ale jsou i jiné soudy. Osudu, dějin ...
Když si národ zvolí špatnou reprezentaci (třeba Němci Hitlera), jsou vinni kolektivně a taky si to kolektivně odskáčou.

Bible je plná kolektivní viny a kolektivního Hospodinova trestu.

Kolektivní vina prostě existuje.

Naštěstí i kolektivní dobro a kolektivní odměna. Za to, že se máme tak, jak máme, a ne jako lidi v Somálsku nebo Jemenu, vděčíme našim předkům a svému národu. Kolektivní benefit. Nikoli každý sám sobě.

LidiLidi

@JiKu: "... ale jsou i jiné soudy. Osudu, dějin ..."
- naštěstí o těch článek není, ani k nim nesměřuje. Takže v kontextu následující věty tvrzení o kolektivní vině dává smysl.

@Harrry Copak, jezdíš za plné?

jondra

Zvýšení důchodů, mateřské a mezd státních zaměstnanců sem taky patří? (nehajim Babise, jen hledám, kudy prochází dělicí linie).

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz