Kdo neumí, učí!

26. 1. 2017 12:46
Rubrika: Učitel | Štítky: školství , fejeton

"Kdo umí, umí, kdo neumí, učí." Přiznejte se! Kdo to nikdy neslyšel, a nebo se nezasmál? Jedna z mnoha průpovídek, oblíbená nejen mezi studenty. A většina pak s břitkou ironií začne rozsáhle kritizovat všechny nedostatky a problémy českého školství.

Kdysi byli na vesnici tři nejdůležitější osoby: učitel, starosta a kněz, z čehož beztak uměl číst jen učitel. To byl jinak vážený. Dnes nám rodiče a prarodiče neustále připomínají, jak to za nich bylo skvělé, studium kvalitní, oni vzorní studenti (protože "tohle by si určitě nedovolili!") a celková inteligence vyšší. To je přece jasné. Moje maminka, "vystudovaná" účetní - má maturitu - dělá ve firmě vedoucí ekonomického úseku. Ano, tehdy přece maturita něco znamenala. S maturitou byl člověk někdo!

A dnes? Účetní s maturitou zaučuje absolventku vysoké školy, což probíhá asi jako výklad jednoho ekonoického pojmu za druhým, jako ve škole. Maturity státní, takže učňák je vlastně totéž co gympl, bakalář je jen mezistupeň, protože pět let studia v kuse je dlouhá doba a co kdyby ta diplomka nevyšla. Školství nestojí za nic, úroveň na bodu mrazu, všichni jen studujou, kdo to má živit!? Každý osel má tři tituly, ale neumí stejně nic - a kdo neumí, ten přece učí.

Dokonce ani s tou historií to nebylo tak slavné. Města už před Marií Terezií ovládala byrokracie a rozvoj školství byl možná docela výhodný politický tah. Už v 19. století řekl známý český lingvista: "Mnohý žák prospívá špatně jen proto, že má víc rozumu než učitel." Hrůza a děs! Ale co hlavně: začarovaný kruh! Jak se z toho vymotat?

Už abych ten fejeton odevzdal, dostanu zápočet, abych mohl dostudovat, měl titul a všechno mohl změnit! A na které zvláštní škole, že to studuji? Přece na pedagogické fakultě!

Zobrazeno 1288×

Komentáře

Marie Kučerková

Tak nakonec jsme se dočkali zveřejnění :D perfektní!!! :)

LidiLidi

Jsem ráda. A vlastně by mě docela zajímalo, jakou to v té škole mělo dohru. Zda to bylo či nebylo pochopeno...

Harrry

Žádnou nemělo. A já se na to neptal. Z hlediska stylistiky ho zaujalo "...všichni jen studujou, kdo to má živit" :)

Megišek

Do jakého předmětu jsi ho psal? :)

Harrry

český jazyk - sloh

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz