Roráty za trochu ticha

5. 12. 2014 17:19
Rubrika: Nezařazené | Štítky: advent

Nebylo stromečků, nebylo svíček, nebylo balíků s dárky - pod blikající loučí seděl u stolu děda, říkal z knížek a notoval s ostatními starodávné koledy.

Takto popsal v knize Súchovská republika vánoční čas v horňáckém Suchově spisovatel Otakar Bystřina. Je jasné, že od dob Bystřinova pobytu na Horňácku v osmdesátých letech 19. století udělalo lidstvo všelijaké pokroky. Avšak ve vnímání poselství jednoho narození jsme, tuším, dost zásadně zaostali.

Celý adventní čas aby se člověk bál vyjít na ulici, aby neutrpěl duševní újmu. Každý advent je peklem na zemi, byznysem a kšeftováním ateistického národa s odkazem Kristova příchodu na tento svět. Do toho se z útrob obchodů, kaváren a hospod linou strašidelné zvuky, jako by někoho mučili. Zpěváčci z rybníčka českého showbyznysu posté a poprvé nazpívali nekonečný seriál koled, jakousi Ordinaci v Ježíškově růžovém hypermarketu. V nich se snoubí prodejnost s nevšední schopnostízpotvořit prostotu a nahotu lidových textů do umakartového citového receptu oslavujícího Štědrý večer úpěnlivým afektovaným skučením: "Národíííl se Krístúúúús Pááán, veselméééé séééééé..." Skoro to vypadá, jako by se na světě přemnožily "čarodelnice" nebo "bosorice", které podle představ lidu na Horňácku na Štědrý den konaly veliký "rajd", ke kterému se slétaly na ohřeblech a metlách. Světlo k osvícení pohanů se ztrácí v odlesku kolotočářských atrakcí, svátky kýče a obžernosti vrcholí.

A tak jako se postupně zvětšuje počet zapálených svící adventního věnce a zpěvy se prodlužují, neboť adventní píseň Rorate Caeli (rosu dejte) má čtyři sloky pro čtyři týdny adventu, kdy toto narůstání světla a délky zpěvu symbolizuje blížící se příchod Krista, který je "světlem k osvícení pohanů a spásou Izraele" (Lukáš 2,32), tak já úplně fyzicky toužím po chvílích ticha.

Čtenářům tohoto listu a Díže proto posílám jako dárek krásnou modlitbu z Hrubé Vrbky na Horňácku, kterou obdarovávám každoročně přátele místo vánočního vinše. Můžete si ji zkusit prostě, bez afektupřed štědrovečerní večeří přečíst. Když se trochu ztišíme, možná si všimneme, že máme u stolu jednoho mlčenlivého hosta. A třeba si vzpomeneme, proč přišel na tento svět.

 

Oči všech tvorů dúfají v Tebe, Pane, a Ty ím dáváš pokrmú v čas príhodný. Otvíráš ruku svú ščedrú a nasycuješ každého živočícha požehnáním svým. Požehnej i nám, Hospodine, těchto darú, kteréž z ruky Tvéj ščedréj bráti a užívati budeme a u stołu svého nebeského ráč nás všeckých účastných učiniti. Pane náš a Otče náš, nedaj, abychom né enomv tyto vánoční hody, ale aj indy nezapomínali ve svém dostatku na hladovějící a nuzné. Učiň naše srdco ochotné udělit ím pomoc a prokázat ím łásku. Svatý, svatý, svatý Bože, daj, abysme saopravdově radovali z teho, že sme nebyli ponechaní svéj samotě a opuščenosti na temto světě, že nám był daný Spasitel a Vykupitel, náš miłý Kristus Pán, který je naším bratrem - ve všeckém nám podobný kromě hríchu. Ámen! Kriste, Králi słávy věčnéj, prijď, Pane Jéžiši, buď hostem naším odsaváď až na věky. Ámen! Abysme sa na tak rok zásej šecí ve zdravjú zešli!

 

Autor: Břetislav Rychlík, MF Dnes, 2013.

Zobrazeno 947×

Komentáře

LidiLidi

Hodně hezký a pravdivý článek.

Zobrazit 1 komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz