Konvikt - předměty

21. 5. 2014 18:50
Rubrika: Konvikt | Štítky: Konvikt , studium

Největším kouskem je latina. Každý se s ní už v životě setkal (jen někteří o tom možná neví), a tak se učíme všechny ty deklinace, konjugace a další slovesné tvary, adjektiva, pronomina, atd. Krásný a bohatý jazyk, leč na světě není mnoho míst, kde by se jím mluvilo. Vím snad jen o jednom - kabinet našeho vyučujícího. Tudíž motivace ke studiu není příliš vysoká. Ale pan učitel je hodný: "Dobrý den, pěkně nás zdravím, začneme jako obvykle krátkou modlitbou: In nomine Patris..."
(Tuto větu pouze s drobnými obměnami pronáší při každém vstupu do třídy, takže ho jeden student začal velmi trefně napodobovat včetně jeho hlasu a pohybů těla.)

Živý jazyk jsme si mohli na začátku roku vybrat: angličtina, něčina a italština. Většina zvolila italštinu, protože chceme jet studovat do Říma, těšíme se, že si podáme ruku se svatým otcem a jednou z nás taky budou papežové. Ze všech. To byl pokus o vtip.

Pak taky máme ještě spiritualitu a úvod do filosofie. Vlastně to jsou jenom úvody do úvodů, ale jak už bylo řečeno,  splníme-li zápočet právě z těchto čtyř předmětů, budou kredity.

Taky máme literaturu, kde bereme hlavně historické osobnosti církve a jejich díla, biblistiku, liturgiku (- tam se učí to s těma bílýma kalhotama pod klerikou z předešlého článku :) a katechismus. U těchto předmětů, a to jsou opět úvody, se žádná zkouška neděje, tak není potřeba si z toho dělat hlavu. Stejně to budem brát ještě jednou na fakultě. (Zní to krutě říct pravdu takhle na plnou hubu že?) Každý pátek je k nám pozván nějaký host, také v rámci našeho vzdělávání, který má většinou zajímavou přednášku.

Je tu ještě jeden spešl předmět - Lectio Divina - ale ten je natolik spešl, že nevím jestli se to dá nazvat "předmět" a o tom zase někdy.

Zobrazeno 1259×

Komentáře

Metoděj-Šůstek

No, ještě že tu latinu nemám. Bych sez toho zhláznil. Stačí mi Čeják a angličtina. I tak s tím mám problémy. :D

deFlegmatique

By sis zvykl. Kdybys měl jen 20 hodin týdně. To nemají ani v první třídě na základce.

Metoděj-Šůstek

Ale, no já nevím jak ty, ale Já jsem těch 20 hodin měl. Každý den jsem v 1 třídě musel netrpělivě odsedět 4 hodiny. Ale teďka si říkám. Zlaté 4 hodiny. Já jich běžně mám 7 a jednou za týden 8. :/

Cuauhtlatoatzin

Metoději sedm nebo osm čtyřicetipětiminutových hodin. Co pracující lidi? Ti mají osm hodin denně normální pracovní dobu (pokud nedělají přesčasy, případně nemají další práci). Užívej si školy a jejích pouhých sedmi nebo osmi čtyřicetipětiminutových hodin denně. ;-)

Cuauhtlatoatzin

Harry, už se těším, až se tu italštinu naučíš a staneš se tím papežem. ;-) :-D

Metoděj-Šůstek

Vítku, ti lidi co pracují osm hodin denně, za to aspoň něco dostávají. Když to já? Nic.

deFlegmatique

Jo, na to se taky těším - první papež v rodině, to bude řacha. Akorát, kolik vás chce jet do té Itálie? Ať si trochu rozvrhnete pontifikáty - kdyby vás bylo moc, tak buď musíte někoho vyloučit nebo občas papežovat synchronně - dvoj, troj, čtyřpapěžství, nebo tak něco. Mohl bys pak být třeba papežem v Olomouci, co Ty na to?

deFlegmatique

Jo Metod, ale taky neživíš rodinu. :-P

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz