O církvi

9. 4. 2014 16:34
Rubrika: Nezařazené | Štítky: církev , pomluva

Nejste vy náhodou římská katolička?

Jsem. [...]

 

Takto hrdě a jasně se ke katolické církvi přihlásila známá česká moderátorka Ester Janečková v rozhovoru pro přílohu MF dnes.

Šlo o rozhovor o ztrátě jejího synovce, který ve čtrnácti letech spáchal sebevraždu. Popisuje jak se přímo při obřadu pohádali farář a zástupce logosu, který měl nad rakví promluvu. A nakonec se do toho pustili ještě i ostatní. Těžko říci co se dělo. A to ani nechci řešit.

Jde mi o to, ak pokračoval rozhovor v magazínu dnes.

 

Mě šokuje, že se takhle choval vcelku mladý kněz. {že údajně vypěnil a pustil se do hádky}

Mám na to svoji, asi dost nekorektní, teorii. Homofobie katolické církve je spojena s celibátem. Spousta věřících kluků necítila potřebu najít si ženu, založit rodinu, ale odmítli si připustit, že jsou gayové, a raději utekli ke kněžství. Proto jsou frustrovaní, zatvrzelí, zatrpklí. Nepřiznali si pravdu o sobě samých a teď jsou ze všech nejmilitantnější. Nějak jim uniká, co tvrdí papež František: Kdo jsem já, abych soudil?

 

Spousta věřících pomluvá církev, ale sami s tím nic nedělají a ani nechtějí. Občas to čtu i zde na signálech, v profilech "pohled na církev" a přitom jsme to my, kdo tvoří církev - společenství věřících. Ti "venku" budou nadávat vždycky. Kdo jiný by nám měl taky nastavit zrcadlo. Ale toto doslova rozvracení církve zevnitř je mnohem horší. To už totiž není nastavování zrcadla, tohle je mlácení zrcadlem o hlavu, včetně všech následků.

Neměli bychom to být právě my, kdo bude církev hájit před ostatními i mezi sebou? Natož potom ve veřejných médiích? Nemyslím omlouvat si chyby, ale uznat je, přijmout a poprat se s nimi. O nich pak můžem mezi sebou mluvit, ale tak, aby to k něčemu vedlo.

Nepřehazovat hnůj z hromady na hromadu,
ale pohnojit jím pole,
aby úroda byla mnohonásobná.

Zdař Bůh.

Zobrazeno 949×

Komentáře

LidiLidi

Tyhle představy jsou dost smutné. Štve mě, jak dnešní přesexualizovaná doba všechno řeší jen sexem, a vidí postoj církve jako homofobní z důvodu kněžského celibátu.
Dopadnem, jako dopadla Římská říše, která taky dojela na nemravnost...

Myslím, že ty osobní "pohledy na církev" (zevnitř) jsou fajn z jednoho důvodu. Člověk by si měl umět zformulovat vlastní názor - i církev, tvořená obyčejnými lidmi, dělá chyby - a je dobře, když nejsme slepí a vidíme negativa i zevnitřku.
Ale důležité je, co s těmi svými názory a pohledy a odhaleními chyb uděláme. Přesně jak jsi řekl, Franto, buď budeme ten hnůj kydat z hromady na hromadu a nebo jím pohnojíme pole.

LidiLidi

Přijde mi to jako v rodině. Ve fungující rodině by podle mě člověk měl mít možnost otevřeně říct svůj názor, říct to dobré i to špatné. Ale taky by se to uvnitř rodiny mělo uzavřít.
Kdo z nás chodí a háže špínu na vlastní rodinu před drhuými lidmi? Myslím, že většina z nás je na svou rodinu hrdá. Samozřejmě, že vidíme že některé věci nefungují, a snažíme se z toho poučit, ale taky jsme vděční za to, jak nás rodiče vychovali. Kdo z nás pomlouvá vlastní matku, vlastního otce?

Tak zkusme podobně vidět církev. Kéž neshody a nedobroty řešíme uvnitř a to dobré navenek...+

LidiLidi

Kromě rodiny mě napadá i paralela s manželstvím. Vím, že to mnozí dělají a je takovým folklórem vykládat ostatním (kolegům, spolupracovníkům, kamarádkám atd.), jak ten můj starý/má stará hrozná... Ale ruku na srdce, kdo z nás by tohle rád slyšel sám o sobě? Mě se tenhle přístup naprosto hnusí... Představa, že by tak o mě měl můj budoucí manžel jednou mluvit, a nebo že bych já jednou byla taky taková, mě úplně děsí.
Co se mi nelíbí, to si přece musím vyřešit s dotyčným přímo a osobně a ne to tahat mezi ostatní. A pozor, tohle není přetvářka...;-).

Metoděj-Šůstek

Díky Liduš, že si mi to uvedla na iném příkladu. Ten Fratiškuv výrok jsem nějak moc nepochopil. ;)

LidiLidi

Není zač :-D

Zobrazit 5 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona signály.cz